Die ZZP'ers toch!

Gepubliceerd op 29 oktober 2018 om 20:27

Van het weekend scrolde ik door mijn LinkedIn-startpagina en kwam ik een reactie tegen op een bericht over de faillietverklaring van de ziekenhuizen. Ik werd erdoor getriggerd. De persoon gaf namelijk aan dat de ziekenhuizen failliet zijn gegaan doordat de werknemers ontslag namen en zich lieten inhuren als ZZP'ers. Het levert de ZZP'er meer geld op, rotklusjes en administratie hoeven niet worden gedaan en heb je een dagje geen zin, dan kom je toch gewoon niet? Dit bracht veel meer kosten met zich mee voor de ziekenhuizen waardoor ze failliet zijn gegaan. De persoon vond het belachelijk dat mensen zich zo opstelden en dat het nu de ziekenhuizen zijn maar de volgende keer zou het om scholen gaan. Want ook in het onderwijs zie je de ZZP'ers als paddenstoelen uit de grond komen. 

Waarom triggerde het me zo? En met mij nog meer anderen? Ik ben geen ZZP'er geworden vanwege het geld. Ik ben geen ZZP'er geworden om de rotklusjes en administratie niet meer te hoeven doen. Ik ben geen ZZP'er geworden om als ik even geen zin heb ik niet hoef te gaan.
Ik ben ZZP'er geworden omdat ik meer wil betekenen voor het onderwijs wat niet lukte toen ik bij eenzelfde stichting/school werkte. Ik ben ZZP'er geworden omdat ik me wil blijven ontwikkelen. Ik ben ZZP'er geworden om mensen te leren kennen en om van en met te leren. Ik ben ZZP'er geworden om verschillende activiteiten binnen het onderwijs te kunnen gaan doen. Ik ben ZZP'er geworden om het onderwijs te supporten en een oplossing wil bieden voor het lerarentekort. Hele andere beweegredenen en ik weet dat er met mij meer zijn die er zo in staan. Een grotere vraag is wellicht wat het toch maakt dat niet iedereen meer tevreden is met de gang van zaken in de zorg en het onderwijs? Is het echt het salaris (als startende ZZP'er is het ook nog niet echt een vetpot, in de toekomst kan ik niet kijken). Zijn het echt de rotklusjes (op maandagavond blog ik, dat vind ik ontzettend leuk, maar ook werk ik de administratie bij...)? en kan je je echt een dagje afmelden als je geen zin hebt (niet werken is geen inkomsten, het geeft ook niet echt een beeld van goed vertrouwen en inzet lijkt mij en dus ook geen vervolgopdracht)? 

 

In ieder geval heb ik afgelopen vrijdag weer leuke gesprekken mogen voeren. De eerste trainingen zijn opgepoetst en de hersenspinsels krijgen steeds meer een plekje in het geheel. Er is een hoop gezaaid en hopelijk kan ik vanaf december gaan oogsten. Waarom vanaf december? Ik ben ZZP'er geworden om in onze najaar heerlijk te kunnen gaan genieten van het voorjaar in Nieuw-Zeeland :) !

Tot ergens in december!


Reactie plaatsen

Reacties

Ronald
6 jaar geleden

Dat je als ZZPer meer geld verdient is een mythe. Nou ja... je krijgt idd meer geld per uur, maar daarvan mag je vervolgens al je kosten zelf gaan betalen.

ZZPers zijn nu eenmaal goedkoper voor de bedrijven in tijden van financiele onzekerheid. Ondertussen zijn er veel ZZP constructies verzonnen om voor werkgevers onder de dure verplichtingen uit te komen als werkgever. En dat terwijl ze verwachten dat je alsnog exclusief alleen voor hen werkt, als werknemer zonder rechten.

Maareuh... het belangrijkste: veel plezier in NZ ;)